Mikä on AKT?

Mikä on AKT?
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n jäsenjärjestö. AKT kokoaa yhteensä yli 50000 kuljetusalan ammattilaista ja on vahva vaikuttaja suomalaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa. AKT:n jäsenistö pitää koko Suomen liikenteessä; suurimpia ammattiryhmiä ovat kuorma-autonkuljettajat, linja-autonkuljettajat, ahtaajat, matkailualan, säiliö- ja öljytuotealan sekä terminaalityöntekijät. AKT:n keskustoimisto sijaitsee Helsingissä Hakaniemessä. Keskustoimiston lisäksi AKT:llä on 11 aluetoimistoa tasaisesti eri puolilla maata.
 

Näin liitto toimii
Jäsenenä kuulut ammattiosastoon, jonka kautta voit paikallisesti vaikuttaa omien työehtojesi kehittämiseen. Ammattiosastoja on eri puolilla Suomea yhteensä 144 kpl. Ammattiosaston kokouksissa voit vaikuttaa tärkeisiin työhösi liittyviin asioihin ja toimia mm. työehtosopimuksen parantamiseksi. Joka neljäs vuosi pidettävä edustajakokous päättää liiton toimintaperiaatteista sekä liiton johdon ja hallinnon valinnoista.


Aluetoimisto
Liiton aluetoimistot koostuvat oman alueen ammattiosastoista. Aluetoimistot sijaitsevat  Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kotkassa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Kaikissa aluetoimistoissa on aluetoimitsija, joka neuvoo ja opastaa sinua työsuhteesi liittyvissä asioissa. Ota rohkeasti yhteyttä lähimpään aluetoimistoon, jonka yhteystiedot löydät osoitteesta www.akt.fi


Liittoon kannattaa kuulua
Ilman liittoa työntekijöillä ei olisi vähimmäispalkkoja, työehtosopimuksia, sopimuksen alaisia palkkoja, vuosilomia, määriteltyjä työaikoja, irtisanomissuojaa eikä monia muita nykyään itsestään selvinä pitämiämme työelämään liittyviä asioita. Liittoon kuulumisessa ei kuitenkaan ole kysymys vain olemassa olevien etujen turvaamisesta. Kysymys on tulevaisuudessakin siitä kuka päättää juuri sinun toimeentulostasi. Liittoon kuulumalla vaikutat tulevaisuuteesi. Mitä enemmän meitä on sitä vahvempia olemme.


Liitto vaikuttajana
Liitto toimii vahvana yhteiskunnallisena vaikuttajana edistäen jäsenten ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja sekä oikeuksia. Lisäksi olemme mukana kehittämässä ammatillisen koulutuksen laatua ja sisältöä. AKT toimii aktiivisesti myös kansainvälisellä tasolla ja osana kansainvälistä kuljetusalan työntekijäjärjestöä.


Liittoon kuulumisen edut yksittäiselle jäsenelle
Liitto paitsi valvoo jäsentensä etuja, myös neuvoo ja tarvittaessa puolustaa jäseniä työhön liittyvissä kysymyksissä. Kun jokin asia työsopimuksessa tai itse työssä askarruttaa, voit kääntyä liiton puoleen. Mikäli työsuhteeseen liittyvissä erimielisyyksistä ei neuvottelemalla päästä sopimukseen, voi liitto myöntää jäsennelleen maksutonta oikeusapua ja viedä riita-asian oikeuden ratkaistavaksi. Neuvonnan ja palvelun ohella liitto tarjoa työttömyyskassan jäsenille myös oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Liitto kouluttaa jäsenistöään sekä järjestää valtakunnallisia tapahtumia kuten kesä- ja talvipäivät. Myös aluetoimistoilla ja ammattiosastoilla on omia tapahtumiaan.


Myös yhteistyökumppanit tarjoavat jäsenetuja
Yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa tarjoamme jäsenillemme lukuisia jäsenetuja joita et muualta saa. Voi lomailla AKT:n omissa lomapaikoissa tai hakea tuettua lomaa. Saat 15 kertaa vuodessa ilmestyvän jäsenlehden, alennusta työväenlehtitilauksesta sekä liiton kalenterin. Yhteistyökumppanimme puolestaan tarjoavat alennuksia mm. polttoaineista ja vakuutuksista. Yksityiskohtaisempaa tietoa jäseneduista saa osoitteesta www.akt.fi


Jäsenmaksu
Jäsenmaksu on kokonaisuudessaan verotuksessa vähennyskelpoinen, eli sen osuus vähennetään suoraan maksamasi veron määrää. Helpointa on tehdä työnantajan kanssa perintäsopimus, jolloin työnantaja perii automaattisesti jäsenmaksun suoraan palkastasi ja tilittää sen liitolle. Jäsenmaksu kattaa kaiken liiton tarjoaman palvelun sekä edut. Tällä hetkellä liiton ja työttömyyskassan jäsenmaksu on yhteensä 1,8 % bruttopalkasta.


Tule sinäkin
Liiton jäseneksi pääset liittymällä ammattiosastoon. Liittymislomakkeen saat oman työpaikkasi luottamusmieheltä tai tilaamalla sen liitosta puh. (09) 613 110. Voit liittyä myös netin kautta ositteessa www.akt.fi Liiton opiskelijajäseneksi voit liittyä, kun opiskelet jollekin AKT:n piiriin kuuluvalle alalle. Opiskelijajäsenyys on maksuton ja sillä saa mm. liitonjäsenjulkaisun sekä mahdollisen lehtituen. Lisäksi opiskelujäsenenä on oikeus osallistua ammattiosastonsa kokouksiin. Huomio kuitenkin, että opiskelijajäsenyys ei jatku automaattisesti siirtyessäsi työelämään, vaan sinun täytyy pyytää työpaikkasi luottamusmieheltä tai tilata aluetoimistosta tai liitosta uusi liittymislomake, joka on samalla jäsenmaksun perintäsopimus